Na Hviezdoslavovom Kubíne budú súťažiť detskí i dospelí recitátori

12.06.2012 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) – Finále celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy i v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie bude súčasťou 58. ročníka Hviezdoslavovho Kubína.

Toto vrcholné a najstaršie stretnutie recitátorov a súborov sa uskutoční v dňoch 20.–23. júna v Mestskom kultúrnom stredisku (MKS) a v kine Choč v Dolnom Kubíne. Súťaž vyhlásilo Národné osvetové centrum (NOC) z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Do súťaže sa zapojilo niekoľko desaťtisíc účastníkov, od žiakov druhého ročníka po seniorov. Snažíme sa prezentovať hodnotnú slovenskú a svetovú literatúru," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Jaroslava Čajková z NOC.

Podujatie sa začalo vo februári školskými kolami, pokračovalo spádovými, okresnými, regionálnymi a krajskými súťažami. Zo záverečných 12 krajských kôl postúpilo do celoštátneho finále 83 najlepších recitátorov v šiestich vekových kategóriách v prednese poézie a prózy, desať detských recitačných kolektívov a sedem divadiel poézie. Jadro programu patrí opäť súťažným i nesúťažným vystúpeniam jednotlivcov a predstaveniam. V prednese detí sa stále recituje v drvivej väčšine slovenská detská literatúra od klasickej Kristy Bendovej cez novšiu literatúru (Daniela Hivešová, Jozef Mokoš, Daniel Hevier) až po posledné novinky (Valentín Šefčík).

"Prekvapujúci je dosť veľký záujem detí recitovať samotného Hviezdoslava a to nielen jeho klasickú Zuzanku Hraškovie. Žiaľ, v nižších kolách súťaže sa nám začína objavovať aj to, čo ponúkajú naše preplnené knižné pulty – literárny brak. Hoci ide o svieže výkony, tento druh textov nie je v súťaži vítaný a preto ich ani programová komisia na celoštátne kolo nevybrala," zdôvodnila Čajková.

Súťaže a programy sú prístupné pre verejnosť, prezentácie budú hodnotiť tri odborné poroty na otvorených fórach. Výnimkou sú tvorivé dielne, do ktorých sa prihlásili triedne kolektívy a ďalší záujemcovia. Tento vzdelávací program alternatívnych foriem prednesu povedú všestranný literát Daniel Hevier (Autorská a zhudobnená poézia) i scenáristka a herečka Barbora Voráčová (Rozprávanie príbehov).

Organizátormi podujatia sú MKS v Dolnom Kubíne a ďalšie organizácie. V sprievodnom programe je 8. ročník Vyšnokubínske prviesenky, výstava k 250. výročiu narodenia Antona Bernoláka či knižný bazár. "Bude aj prehliadka depozitov Literárneho múzea P. O. Hviezdoslava, kde je ukrytá gramoplatňa s hlasom Hviezdoslava a iné pikošky," prezradila riaditeľka MKS Jana Greššová.
 

Vyberte región